Bize destek olun

Almanya Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Gerçekler ve Eğlenceli Bilgiler

Almanya derin çeşitliliğiyle, sürekli sizi şaşırtabilecek potansiyele sahip bir ülke. Spordan tarihe, dilden müziğe, yemek kültüründen teknolojiye kadar, uzun yıllardır orada yaşayan insanlar için bile her zaman keşfedilecek yeni bir şeyler var.

Tabi ki her ülke kendine özgü bir kültüre sahip, ancak Lederhosen ve Oktoberfest gibi kelimeleri başka yerlerde duymanız çok küçük bir ihtimal.

Almanya nasıl ve ne zaman bir ülke oldu?

Bugün Almanya olarak bilinen topraklar yakın zamana kadar, küçük parçalara bölünmüş şekilde, krallıklardan ve şehir devletlerinden oluşuyordu. 1871 yılında Prusya ve diğer devletlerin birleşmesiyle Alman İmparatorluğu kurulmuş oldu. İmparatorluğun ilk şansölyesi Otto von Bismarck oldu. Bismarck, Almanya devletlerinin birleşmesinde, ilerlemesinde ve dünya sahnesine çıkmasında en büyük paya sahip isim olarak görülüyor.

İkinci Dünya Savaşı'nın doğurduğu sonuçlardan birisi olarak; ülkenin batı kısmında Batı Almanya (ya da Federal Almanya Cumhuriyeti), doğu kısmında ise Alman Demokratik Cumhuriyeti kurulmuş, böylece ülke resmi olarak ikiye ayrılmıştır. 1989 yılında Berlin duvarının yıkılmasının ardından iki ülke birleşmiş ve resmi olarak Almanya Federal Cumhuriyeti'ni oluşturmuşlardır.

Devletleşme serüveni sadece bir asırdan biraz sürmüş olsa da, Alman ulusu aynı dilleri, hikayeleri, gelenekleri paylaşmaya binlerce yıldır devam etmektedir.

Bir Alman hobisi: Verimlilik

Komşu ülkelere nispeten 357,578 km karelik yüz ölçümüyle Almanya büyük bir alanı kaplamaktadır. Bu rakam Türkiye yüzölçümünün yarısına tekabül etse de, iki ülke nüfusu da 80 milyon civarındadır.

Doğu ve Batı'nın incisi: Berlin

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki belirsizlik içindeki dönemde bile Berlin paylaşılamayan bir şehir olmaya devam etmiş ve sonunda ülkenin geri kalanı gibi doğu ve batı diye ikiye ayrılmıştır. Bu eşsiz statüsünü, ülke birleştikten sonra da metropolitan ve özgürlükçü yapısı ile sürdürmüştür.

Bir Alman Geleneği: Okumak

Almanya'da günlük yaşamda farkedeceğiniz şeylerden birisi de muhakkah herkesin bir şeyler okuduğudur. Kitap, dergi, gazete, Twitter, tren sefer programı, herkesin eline ne geçerse okuduğunu görebilirsiniz. 1450 yılında hareketli metal harflerin kullanıldığı bir baskı sisteminin Johannes Gutenberg tarafından kurulmasıyla, matbaanın icadı da Almanya'da gerçekleşmiştir.

Almanya'nın resmi içeceği: Bira

Nesiller boyunca bira, Almanların en çok tükettiği içecek olmuştur. Dünyanın en eski bira fabrikası Weihenstephan Abbey, 1040'tan beri biralarını üretmeye devam etmektedir. Almanlar ayrıca her yıl kişi başı 104 litre bira tüketerek, dünyada 4. sırada yer almaktadır. Bu kadar çok tüketilirken elbette bira üretimi Almanya'da, diğer birçok şeyin yanı sıra, çok ciddiye alınmaktadır. Üretimi yapılan içeceğin 'bira' olarak adlandırabilmek için bile uzun bir kurallar listesini takip etmeniz gerekmekte.

7. Alman harikası: Ekmek

Ülkedeki 17 bin fırın ve 600'den farklı ekmek çeşidiyle, Almanya ekmek üretimini başka bir boyuta çıkarmaktadır. Dünyada en çok ekmek tüketen ülke Türkiye olurken, Almanya ekmek üretimine bir sanat olarak görmektedir.

Alman tutkusu olarak: Futbol

Bira, ekmek... ha bir de futbol. Almanya'nın kutsal üçlüsü olarak tanımlasak yanlış olmaz sanırım. 6 milyondan fazla üyesi olan 26 bin futbol külübü ve 4 dünya şampiyonluğu ile Almanya futbol konusunu da ne kadar ciddiye aldığını gösteriyor.

Avrupa'nın ara katı

Kıta Avrupa'sındaki merkezi konumu itibariyle Almanya bir çok ülkeye komşu bulunmaktadır. Doğuda Polonya, Çekya, Avusturya, kuzeyde Danimarka, güneyde İsviçre, batıda Hollanda, Belçika, Lüksemburg ve Fransa olmak üzere tam 9 ülke ile sınır komşusudur.